Väitlusklubi igal teisipäeval 16:00 - 18:00 ruumis D12. Kõik huvilised alati oodatud!

13 september, 2023

Uus väitlushooaeg 2023/24 avatud

Täna oli väitlusklubi esimene, mitteametlik soojenduskohtumine. Ametlikult alustab RaM väitlusklubi tegevust järgmisest teisipäevast, 19. septembrist. 

Soojenduskohtumisele kogunes meid kuus, sest paljud olid seotud filmiprojektiga. Rääkisime natuke sellest, kuidas väitlussuvi on läinud. Ramon ja Jenna jagasid väitlusseltsi suvekooli muljeid. Vaatasime esimeste perioodide Eesti ja rahvusvaheliste väitlusürituste infot. Väitluskalendrit näeb siin https://argument.ee/sundmused/vaitluskalender. Kliki järgmiste kuude peale, seal on sündmuseid ka, septembris veel suurt midagi ei riiklikul tasandil ei toimu. Igaüks nokitseb oma koolis.

Seejärel tegime turundusplaane. Hooaja alguses on hea erinevate kanalite kaudu väitlusklubi kohta infot levitada, et kõik RaMikad, keda väitlus tõmbab, ikka väitlusklubisse jõuaksid. Mia lubas olla meie sotsiaalmeedia manager. 

Ilmselt tekib meil sellest aastast siis kaks "lendu", vähemalt alguses. Kogenud väitlejad teevad profitrenni ja algajad õpivad põhiasju. Muidu juhtub nii, et kui keegi algaja satub kohe Ramoni vastu väitlema, kes räägib ta maa alla, siis me seda algajat rohkem ei näe. Või ta peab kuulama Sandri 2000 sõna minutis kõnet ja kaotab lootuse ning tulemus on sama. Kuid iga asi omal ajal. Vaatame, palju uusi liitujaid tuleb ja otsustame selle pinnalt. Ma lihtsalt teen endast ühe klooni ja siis töötan kahes ruumis korraga. Tavaline värk.

Plaanid tehtud, oli aeg teema valida, et suvega kogunenud tolmukiht väitlusoskustelt maha lükata. Ramon alustas ja kirjutas tahvlile teema, millest keegi peale tema aru ei saanud. Kui uurisime, et mis selle teema sõnastuse taga peitub, siis soovitas Ramon meil ChatGPT-ga konsulteerida või guugeldada. Lõpuks ta siiski leebus ja tegi meile lihtsurelikele tahvlile "selgitava" tabeli. See juhtub siis, kui neli korda nädalas väitlustrenni teha. 



Valituks osutus teema "VU, et abielu peaks olema lubatud ainult kristlastele". Alguses tundus huvitav teema, valmistumise käigus tundus, et on kaldu ja vähe argumente, aga kui väitlema hakkasime, siis kandis küll. Vähemalt selle ühe väitluse, turniiri jagu väitluseid pigem ei kannaks välja. 

KK formaat. Sander ja Mia olid eituses, aga kuna Mia pidi enne väitluse algust lahkuma, siis sai Margo ka väidelda. Valitsus nägi abielu kui naiste allasurutud rolli põlistavat religioosset igandit ja tahtis sellest alguses lahti saada väljaspool kristlust ning aja jooksul ka kristluse piires. Opositsioon juhtis tähelepanu, et abielu oli olemas Mesopotaamia tsivilisatsioonidest alates ning on tuntud kõikides maailmareligioonides, seega pole kristlik nähtus. Samuti, et kui naisi allasuruvatest nähtustest ühiskonnas tahta lahti saada, siis pole abielu institutsioon see kõige problemaatilisem, millest algust teha. Juttu tuli nii Rootsi islami-kogukonna aumõrvadest, USA kristlaste relvadest, Sandri vanematest, kui abieludest Jaapanis. 

Väitluse võitis Erko. Mitte valitsus ei võitnud, sest Erko tegi väga hea kolmanda jaatuse kõne. Erko üksinda võitis selle väitluse, sest ta tegi kõige sisukama kõne. Kuna tal aga oli teamline peamiselt iseendaga, siis on keeruline öelda, et tema väga hea kõne oleks valitsuse tervikuna võidule viinud. Margo ja Sander kuulasid Erko kõnet nii keskendunult, et unustasid vahemärkuste tegemist täiesti ära. Erko rääkis Aasia riikides noorte tüdrukute abiellu müümisest perede poolt ja sellest, et vaba kooselu toob endaga kaasa rohkem ausust ja kui see ei toimi, on seda lihtsam ja selgem lõpetada. 

Selline mitteametlik kick-off siis väitlushooajale. Järgmine kord juba lipsud ette ja Economistid kaenlasse!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar